7 højdepunkter fra tech-året 2022

Her et overblik over syv af de største tech-historier i 2022 samt mit bud på, hvad disse historier betyder for 2023.

  1. Elon Musk købte Twitter i oktober og kaos indtraf. På ganske få uger lykkedes det for Musk at skabe mere forvirring om Twitters fremtid end nogensinde før. Købstilbuddet kom i april, så det meste af 2022 har for Elon Musk handlet om Twitter. Det er gået så hårdt ud over Tesla-aktion, at Elon Musk ikke er længere verdens rigeste mand, til gengæld er han CEO for Twitter lidt endnu. 2023 vil vise, om det var galt eller genialt af Musk at købe Twitter, og lige nu er oddsene ikke i hans favør. Twitter skal finde nye måder at tjene penge på, tiltrække flere brugere, samt lægge en klar linje ift., hvordan platformen modereres. Læs evt. min klumme om Elon Musk i Politiken fra november 2022.

  2. Mark Zuckerbergs metaverse får en hård medfart, og Meta-aktien har raslet ned i år. Den ene artikel efter den anden fortæller om, hvor mange penge Meta har kastet efter sit metaverse-eventyr, uden at det har båret frugt. Brugerne har endnu ikke set lyset i Metas metaverse, mens andre platforme som Fortnite, Roblox, Decentralland m.fl. har godt gang i deres metaverse-universer. En lang række kunstnere har kastet sig ud i metaverset, bl.a. Elton John, som har afholdt koncert i Roblox. Vi vil også i 2023 høre mere om metaverser og XR – extended reality. Det er her værd at holde øje med, om Meta og Apple kommer med nye briller til augmented reality, eller om den kinesiske virksomhed Nreal, der laver AR-briller, har et forspring med sine smart-glasses. Selvom det kan lyde fjollet med en AR-brille, så er det et vigtigt skridt på vej mod en verden uden de firkantede skærme, som vi klistrer til i dag.

  3. Apropos kinesisk, TikTok bragede til gengæld igennem og nåede i 2022 3,5 milliarder downloads og er den første ikke-Meta-ejede app til at nå så mange brugere. Vil man holde øje med de nyeste trends på TikTok, har TikTok lavet et overblik her. TikTok har dog en lang række problematiske praksisser, som nu har ført til at amerikanske myndigheder har forbudt TikTok på ansattes mobiler. Det kom også frem, at TikToks ingeniører i Kina har adgang til europæiske og amerikanske brugeres data samt har brugt appen til at overvåge journalister. Læs evt. min klumme om TikTok fra september 2022. TikTok vil også i 2023 blive svær at komme udenom indenfor digital marketing, men jeg forventer at se mere politisk debat i EU og Danmark omkring platformens tvivlsomme praksisser.

  4. Det har været et hårdt år for blockchain med flere kryptovalutaers kollaps, med FTX som den største til at gå konkurs i år. Det har også trukket værdien af NFT’er med ned. Mærsk droppede i november 2022 sit prestigefyldte blockchain-projekt tradelens. Det betyder dog langt fra, at blockchain-teknologien som sådan har fejlet, da den fortsat har mange anvendelsesmuligheder. Men det betyder, at hypen omkring kryptovaluta er aftagende, mens vi vil begynde at se blockchain-løsninger blive brugt i en række nadre sammenhænge, f.eks. til at tracke fødevarer og forbrugsvarer, samt indenfor forskellige former for dokumenthåndtering og finans.

  5. Chatbotten ChatGPT skabte stor opmærksomhed, for endelig kom der en chatbot, som faktisk kunne have en rimelig meningsfuld samtale med. Selvom ChatGTP har en del mangler, indeholder den store potentialer for chatbottens anvendelsesmuligheder. En af de primære udfordringer ved ChatGPT er, at den hallucinerer, dvs. selv finder på svarene, hvis den ikke lige kan finde dem. Man kan altså ikke regne med, at det, den skriver, er sandt. En anden udfordring er, at den ikke har nogle kildeangivelser og ikke kan fortælle, hvor den har sit indhold fra. 2022 blev også året, hvor vi så mange bud på AI-fotos baseret på tekst (se nedenfor). Vi vil i 2023 se flere forsøg på at anvende ChatGTPs teknologi til at lave tilpassede chatbots, til f.eks. kundeservice og internt i virksomheder samt som personlige assistenter, når der skal skrives eller researches.

  6. 2022 blev året for big-tech-regulering fra EU med vedtagelsen af både Digital Service Act og Digital Markets Act. De har til formål at sikre større transparens og fairness omkring big-techs forretningsmetoder, herunder privatliv og annonceringsmetoder, samt at holde big tech ansvarlig for deres påvirkning på samfund og brugere. I de næste år bliver det spændende at følge, hvordan lovene bliver efterlevet af big tech, og om det fører til flere og større bøder. Læs evt. min klumme om DSA’en fra maj 2022. I 2023 bliver det spændende at følge, hvordan disse love blive implementeret i praksis – lever big-tech op til reglerne, eller skal vi forvente lange retssager om, hvordan lovene skal tolkes?

  7. Det var en dansk verdensnyhed indenfor kvanteteknologi, da det i november lykkedes forskere fra DTU og Niels Bohr Instituttet at lave en videforbindelse, som ikke kan hackes. Danmark er helt i front på kvante-området, og de store ambitioner er bl.a. støttet med knap 1,5 milliarder kroner fra Novo Nordisk Fonden. Hvis du ikke helt har forstået kvante endnu, er du i godt selskab. Et berømt citat tilegnet fysikeren Richard Feynman lyder nemlig: “If you think you understand quantum mechanics, you don’t understand quantum mechanics.” Jeg er nok ikke den eneste, der vil bruge noget af 2023 på at forstå kvante bare lidt bedre, ikke mindst de mange anvendelsesmuligheder, som teknologien har. Det kan man bl.a. få i denne grundige artikel i The New Yorker.
Foto skabt ud fra teksten “en grøn high-tech planet med glade mennesker” via Canva.

Hvad kan vi forvente af 2023?

Hvis du ligesom mig er optaget af, hvad de nye år bringer indenfor ny teknologi, er der her et par steder at gå i gang:

Ifølge Forbes vil vi i 2023 se en udvikling indenfor grønne teknologier – en udvikling, som fik et stort skub i 2022 pga. krigen i Ukraine og de tiltagende klimaudfordringer. Ligesom vi vil se øget fokus på bæredygtig teknologi, altså at vores devices er forsvarligt produceret samt det energiforbrug, som vores digitale liv har. Det satte jeg sammen med Mie Öehlenschlager fokus på med dette indlæg i Børsen tidligere i år.

Deloittes omfattende rapport for tech-trends i 2023 sætter bl.a. fokus på en arbejdsplads med AI-robotter og mennesker i samarbejde. Det skal ske ved at stille krav til datatransparens, og at algoritmerne skal kunne forklares.

Cyber-sikkerhed kunne også have været på listen over 2022-tendenser. Især krigen i Ukraine satte fokus på den øgede cybertrussel, som myndigheder og virksomheder dagligt udsættes for. Også i 2023 vil cyberangreb være på agendaen. Forbes forudser både en række trusler samt nye produkter indenfor cyberforsikringer mm. Vil du vide mere, kan du tjekke anbefalinger om cybersikkerhed til virksomheder fra Bestyrelsesforeningen (opdateret i dec. 2022).

Tilmeld dig nyhedsbrev og modtag uddrag af min nye bog ”UNMUTE dit digitale lederskab"

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev 😊

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig nyhedsbrev og modtag et uddrag af min bog ”UNMUTE dit digitale lederskab”

 

Bogen klæder toplederen på til navigere i en mere digital verden med et regenerativt mindset.  

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev 😊