Kvinde, kæmp dine kampe. Her er mine 10 bud på, hvad du som kvinde kan gøre for at skabe mere ligestilling i det danske samfund. Hvis du altså synes, der er et problem – ellers fortsætter du bare, som du plejer. Men ifølge tal fra World Economic Forum går det ikke så godt med ligestillingen i Danmark. Vi er nede på en 14. plads på den samlede rangliste og på en 102. plads, når det gælder kvinder i ledelse.
Jeg forsøger at holde humøret højt i ligestillingsdebatten og gøre noget frem for at tale om det. Jeg støder på manglende ligestilling i så mange sammenhænge, at jeg godt kan lide idéen om selv at være med til at forbedre de mange kønsskæve statistikker. Ved at råbe op, ved at møde op, ved at stille op. Men jeg vil også meget gerne inspirere andre til at gøre noget for at få mere ligestilling. Så her er nogle af de ting, jeg selv gør eller har gjort, og som fungerer for mig i ligestillingens navn.
Det er ikke alle, der vil kunne gøre det hele, så vælg en eller flere ting, der virker for dig. Jeg har for nemheds skyld delt det op i råd til kvinder, som egentlig var min primære idé, og råd til mænd, som jeg ikke kunne dy mig for at tage med også – for vi skulle jo gerne hjælpe hinanden.
Først til kvinderne:
- Deltag i medierne. Mænd fylder dobbelt så meget i medierne som kvinder – ifølge medietrends.dk. Debatredaktører efterlyser flere indlæg fra kvinder. Så gør noget old school,men cool: skriv et læserbrev. Kontakt en journalist eller et radioprogram, hvis du tænker din stemme mangler i en af de kommende udsendelser. Hvis du skriver pænt og venligt, vil de helt sikkert sætte pris på det.
Det tager tid at ’være i medierne’, så det skal prioriteres. Jeg tænker ofte på, at når en journalist ringer til mig, og hvis jeg siger nej, så ringer han nok til en mand som den næste. Derfor forsøger jeg så vidt muligt at svare og stille op. Også selvom det er fredag aften eller søndag morgen – eller en travl onsdag. - Få lige så meget taletid på møderne som mændene. Ifølge en undersøgelse fra American Political Science Review taler kvinder 25% mindre end mænd på møder, hvor begge køn deltager. Så sørg for at få sagt det, du gerne vil sige på mødet. Det gælder også, når du er til konferencer eller andet. Hvis det kun er mænd, der stiller spørgsmål, så op med labben. Du skal nok finde på noget at spørge om.
- Meld dig som taler til konferencer og lignende. Også her er mænd overrepræsenteret – det gælder fx Folkemødet på Bornholm, hvor kun 36,5% af debatdeltagerne i 2017 var kvinder – ifølge berlingske.dk. Undersøg hvilke det kunne være relevant for dig at tale på. Kontakt dem, hvis der kun er mænd eller få kvinder på programmet. Om ikke andet med henblik på næste år. Det kan du også gøre om emner, hvor du ikke selv er oplagt, men hvor andre kvinder bør få muligheden for at komme på programmet.
- Tag kontrol over dine penge og pension. Kvinder overlader alt for ofte pengesager til mænd og investerer mindre end mænd til trods for, at mange undersøgelser peger på, at kvinderne er gode til det. Hvis du har opsparing eller frie pensionsmidler, kan du investere i aktier. Kig på diversitet i virksomheden, før du sætter dine penge der. Der er masser af fora for folk, der er interesserede i det felt, herunder en del forbeholdt kvinder, fx Female Invest, mens andre, som fx Dansk Aktionærforening, ikke er kønsspecifik. Det tager lidt tid at sætte sig ind i, men det er en fed følelse at have kontrol over sin økonomi og at investere sine penge i virksomheder, man selv har valgt og tror på. Kontrol over ens penge handler dels om at sikre sig i tilfælde af uforudsete hændelser og have nok til sin alderdom – samt ikke at gå glip af de indtjeningsmuligheder, investeringer giver.
- Gå efter forfremmelse og forhandl din løn. Kvinder udgør kun 15% af de danske direktioner. Det gælder også i universitetsverdenen, hvor kun 20% af professorerne er kvinder. Kvinder tjener stadig mindre end mænd. Løngabet var i 2018 på 12,8 %, ifølge beregninger foretaget af Danmarks Statistik. Tal med din fagforening om, hvad du har krav på, og find gode råd til lønforhandlingen. Brug Jobindex’ lønberegner til at se, hvad andre med samme jobtype, tjener. Og vær klar til at tage dit gode tøj og gå, hvis du gang på gang bliver forbigået.
- Gå efter en bestyrelsespost. Der er stadig meget ’usual suspects’ over danske bestyrelser. Også her vil øget diversitet kunne bidrage til større afkast samt en række andre fordele, så som mindre svindel. Mange kvinder vil gerne – men hvordan kommer man i gang? Min personlige erfaring er at starte med gratis bestyrelsesposter, så man på den måde får noget erfaring med det. Det kan bære skolen, andelsforeningen, fodboldklubben eller en NGO – al erfaring tæller. Tag evt. en bestyrelsesuddannelse og udvid dit netværk med andre folk, der er i bestyrelser og kender til den verden. Invitér dig selv til kaffemøder.
Ifølge Mandag Morgen bliver 8 ud af 10 bestyrelsesposter i SMV’er besat via netværk. Her er LinkedIn et ret godt værktøj til at scoute og tage dialogen. Deltag i de mange arrangementer, der efterhånden er om emnet. Tjek evt. Bestyrelseskvinder, SelectionF, nyibestyrelsen.dk samt Bestyrelsesforeningen, som afholder mange gode events. Hvis du har det svært med networking, kan jeg anbefale at læse Katja Iversens bog om emnet. - Del barslen med din kæreste eller ægtefælle. I dag står kvinderne for 91% af barslen. Og mændene vil gerne. Skæv barsel har økonomiske konsekvenser resten af livet for kvinden, ligesom det ifølge chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen er bedre for familien, når manden også tager barsel.
- Start din egen business. Der er brug for flere kvindelige iværksættere og startup’ere. Desværre viser tallene, at kvinder har sværere ved at tiltrække investorer. Men fordelene ved at være selvstændig kan være mange – mere frihed, du bestemmer selv, du har mulighed for at køre virksomheden på din måde, du har et spændende og alsidig hverdag. Og måske bliver du rig – eller bare lykkelig. Læs mine 10 råd til den nye selvstændige.
- Stil op til politik. Det er for de virkelig seje og modige – for politik er en hård branche, men også med store muligheder for at påvirke verden. Kvinder udgør 37% af Folketinget, 33 % af landets byrådsmedlemmer og 14% af borgmestrene (14 ud af 98). Europa-Parlamentet består af 41% kvinder – en stigning fra 16% i 1979. Hvis det ikke er dig (så forstår jeg det godt, men), så stem på en kvinde – eller en politiker, der vil kæmpe for mere ligestilling.
- Anbefal andre kvinder. I det omfang du ikke selv kan stille op og anbefale dig selv – det må man nemlig godt – så anbefal andre kvinder. Til jobs, konferencer, bestyrelser, eksperter etc. Så er der ’female karma’ på vej til dig en anden gang.
Hvis du har brug for yderligere inspiration, kan jeg anbefale at læse:
Katja Iversen: Kvinde kend dit netværk (2018)
Birgitte Possing: Argumenter imod kvinder (2018)
Mette-Marie Davidsen: Pengekuren (2008)
Louise Fredbo Nielsen: Sæt kursen (2018)
Sara Louise Muhr: Ledelse af køn (2019)
Mette Korsgaard: Min uimodståelige mand (2019) (bog + film)
Søs Marie Serup Laybourn: Da kvinder tog magten (2018)
Emily Chang: Brotopia – breaking up the boy’s club of Silicon Valley (2019)
Caroline Criado Perez: Usynlige kvinder (2021 på dansk, oprindelig 2019)
Sarah Cooper: How to be successful without hearting men’s feelings (2018)
Hvad kan du gøre som mand?
- Lad være med at sige: ”Skævheden eksisterer ikke, for jeg kan ikke se den.” Gør dig umage. Spørg kvinderne omkring dig. Læs og lær om kønsbias, du kan fx starte her. Jeg hørte for nylig en leder i en stor dansk virksomhed fortælle, at de havde fået ”unconscious bias”-træning. Det lyder supercool. Så venter vi bare på, at effekten sætter ind… Tjek dette gratis lynkursus, jeg faldt over på Linkedin, om ubevidst bias.
- Sig nej til at deltage i paneler, hvor der kun er mænd, også kaldet manels. ”The pledge” lyder sådan her: ”At a public conference I won’t serve on a panel of two people or more unless there is at least one woman on the panel, not including the Chair.” Udvid det til også at gælde deltagelse i radio eller tv.
- Sig nej til at sidde i male-only bestyrelse eller ledelse. Vælg kvinder ind i bestyrelser og ledelser de steder, hvor du har indflydelse. Brug et rekrutteringsbureau til at finde kandidater for at komme ud over jeres eget netværk (for at undgå at reproducere eksisterende skævheder).
- Er du journalist, så vælg flere kvindelige kilder. Flere danske medier har fortalt, hvordan fokus på køn i kilderne har virket. Kan du ikke finde kvinderne, fordi du ikke kender dem, så spørg ud på Twitter eller andre sociale medier.
- Læs de ti punkter ovenfor til kvinderne og støt op om din kone, søster, mor, datter og kvindelige kolleger, ligesom de sandsynligvis støtter op om dig.
Bonus til alle:
Gør kvinder til en større del af historien, nutiden og fremtiden. Skriv kvinder ind i Wikipedia, hvor mange flere mænd end kvinder er omtalt. I 2019 var 83% af opslagene om personer på danske Wikipedia om mænd, mens kun 17% var om kvinder.
Brug dine penge på kvinder – køb kunst, bøger, musik og se film lavet af kvinder. Det er brancher med store skævheder – fx i museernes indkøb, hvor en undersøgelse fra november 2019 viser, at kun 22% af de indkøbte værker på danske kunstsamlinger mellem 2004-19 var af kvindelige kunstnere. Skævheden gælder også på festivaler og i filmens verden. En amerikansk undersøgelse af Hollywood-film fra årene 2007-17 viser, at kun 4,3% af instruktørerne var kvinder. DFI oplyser, at i 2019 var hver tredje spillefilm i Danmark instrueret af en kvinde.
Kortlæg dit netværk. Hvem mødes du med, snakker med, mailer, sms’er med? Er der nok spredning på dit netværk (forskellige brancher, aldre, køn, fagligheder, etniciteter og nationaliteter etc)? Er der nok fornyelse i dit netværk, altså møder du løbende nye mennesker, fysisk eller online? Indenfor hvilke brancher vil du gerne udvide netværket? Og ikke mindst: Hvad kan du bidrage med til andre?
Gør dig umage med at komme udenfor din ‘comfort zone’, når det gælder networking. Er du kvinde, så hold dig ikke tilbage for at møde op i forsamlinger med 100 mænd i jakkesæt. Og tilsvarende kan du som mand aktivt opsøge forsamlinger, hvor du kan udvide dit netværk med dygtige kvinder.
Del hvad du ved med omverdenen. Uanset om du er læge, mellemleder, kommunikationskonsulent eller noget helt fjerde, så del ud af det, du ved, og det, du arbejder med, eller bruger din fritid på. Det er lidt nemmere for omverdenen at række ud til dig, hvis de ved, at du findes. Den bedste og mest simple bog til at komme i gang med dette hedder Show your work.