Samarbejde behøver ikke foregå synkront

Det ser uden tvivl herligt ud, når bassinet er fyldt med synkronsvømmere med fine badehætter, der bevæger sig identisk i svømmebassinet. Men sådan behøver det ikke at være på en arbejdsplads. Faktisk nærmere tværtimod. For hvis man i høj grad tilrette- lægger sin kommunikation asynkront, betyder det større frihed for den enkelte medarbejder til at finde sit eget arbejdsflow. Til gengæld forudsætter asynkron kommunikation, at man har lidt smartere teknologi end blot en telefon og mødeindkaldelsesknappen. 

Det skal måske lige indskydes, at det selvfølgelig ikke er altid, at asynkron kommunikation er en fordel. Nogle gange er det hurtigere at fiske telefonen frem og ringe til folk. For nogle skaber det også en bedre relation end den endeløse række af e-mails. Derfor er det afgørende her som leder, at man ikke blot vælger den kommunikationsform, som passer en selv bedst, men at man også tager hensyn til, hvad medarbejderne foretrækker. 

Den asynkrone kommunikation er typisk mere skriftlig end den synkrone, som primært tager afsæt i møder og telefonsamtaler. Selvom vi lever i en tid, hvor video- og lydmedier dominerer, kan det nemlig være en fordel at gøre mere kommunikation og ledelse skriftlig. Det kommer dog an på, hvem ens medarbejdere er, og derfor bør man overveje følgende:

  • Hvad er dit typiske kommunikationsmønster, når du skal have fat i medarbejderne? Mødeindkaldelse, telefonopkald, e-mail?
  • Er dit valg betinget af, hvad der passer bedst ind i medarbejdernes arbejdsdag, eller er det mere et spørgsmål om, hvad der passer dig bedst?
  • Hvorfor skal du have fat i dem nu? Kan det vente? Eller er det afgørende for at de kan komme videre med deres arbejde? Kan du måske ligefrem selv klare det?

Ifølge den svenske hjerneforsker Katarina Gospic tager det typisk 25 minutter fra en forstyrrelse, til man kommer tilbage til sit arbejdsflow igen. Man kan altså roligt sige, at det ‘koster’ virksomheden, hver gang man forstyrrer en medarbejder unødigt.

Artiklen er et uddrag af bogen UNMUTE dit digitale lederskab (2021), skrevet med Julie Kristine Strange. Læs mere fra bogen her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *