Guide: Hvor lang skal din næste video på sociale medier være?

Video, video, video. Vi kan ikke få nok video på sociale medier. Men hvor skal vi poste vores videoer, og hvor lange må de være? Det forsøger jeg at skabe overblik over med denne guide til videoformater og længder på de  syv mest populære sociale medier i Danmark.

Men først et par tips og tricks til arbejdet med video generelt.

Video

 • De første sekunder af en video er afgørende for, om den bliver set til ende. Brug de første 3 sekunder af videoen på at fange brugerens opmærksomhed med et stærkt anslag, så brugeren får lyst til at se din video til ende.
 • 85% af brugerne på sociale medier har ikke lyd på, når de ser videoer. Derfor er det vigtigt, at I undertekster jeres videoindhold. Tænk stumfilm.
 •   En undersøgelse viser, at videoer, der varer under 2 minutter, opnår mest engagement. Efter de første 2 minutter begynder engagementet at falde.
 • Selvom kort er godt, betyder det ikke, at længere videoer ikke dur på sociale medier. Skaber du en engagerende video, der er relevant for målgruppen,  er der en vis sandsynlighed for, at de vil se videoen til ende, uanset om den er 2, 10 eller 28 minutter.
 • Bestem dig for videoformatet. Alt afhængig af hvilket sociale medie du bruger, er der anbefalinger for, hvorvidt horisontale, vertikale eller de såkaldte ‘square’ videoer virker bedst. F.eks. viser en undersøgelse, at vertikale videoer på Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter og YouTube klarer sig bedst. For LinkedIn og Pinterest se afsnittene herunder.
 • Vær ikke bange for at filme med din smartphone. Det vil ofte give dig hurtigere adgang til upload, samtidig med der eksisterer fine redigeringsmuligheder på de fleste smartphones fx Apples iMovie.

Bonusinformation til dem, der er nysgerrige på videoformater: Et eksempel på nogle, der har succes med de kvadratiske videoer, er Aarhus Kommune. Anders Lunde, social media manager i kommunen, siger følgende om deres brug af kvadratiske videoer: “Vi har længe kun produceret og publiceret kvadratiske videoer på tværs af de kanaler, vi befinder os på. De bliver stadig optaget i bredformat, hvorfor der er lidt mere arbejde i det rent redigeringsmæssigt, men det virker til gengæld på både Facebook, Instagram og LinkedIn – faktisk rigtigt godt på sidstnævnte. Vi holder så vidt muligt altid længden på under 60 sekunder af hensyn til både brugen på tværs af kanalerne og retention rate.”

Facebook

På Facebook har du hele syv forskellige muligheder at vælge mellem, når det kommer til video. Vi taler om:

1. Video-opslag i newsfeedet – også kaldet native video.

2. Profilvideoer, hvor profilbilleder skiftes ud med  video.

3. Cover-videoer, altså din sides topbillede på Facebook. Tidligere var det kun muligt med et billede som baggrund, men nu kan du selv vælge, om det skal være video eller billede.

4. Live-streaming er, som navnet antyder, en direkte videoudsendelse, der sendes via Facebook.

5. Stories, der er små fortællinger, placeret over newsfeedet, som forsvinder 24 timer efter upload.

6. Facebook Watch – Facebooks svar på en streamingtjeneste med både brugergeneret og professionelt indhold som serier, film, sport, nyheder og indhold produceret af Facebook selv. I fremtiden vil man ifølge Facebook kunne finde meget mere interaktivt indhold.

7. 360 graders video, der giver brugerne mulighed for at se mere af videoen ved selv langsomt at dreje telefonen op og ned samt til højre og venstre. På den måde kan de gå på en ydeligere opdagelse i det univers, videoen har at tilbyde. Det kan særligt skabe vilde effekter i forbindelse med brug af VR-briller.

Og så til længderne på de forskellige typer videoer:

 • Videoen i newsfeedet kan vare op til 240 minutter, uanset om den bliver uploadet i en gruppe eller på en side.
 •  En undersøgelse viser dog, at den ideelle Facebook-video kun er på mellem 60-90 sekunder.
 • En profilvideo kan vare op til 7 sekunder.
 • Cover-videoer kan være mellem 20-90 sekunder.
 • En live-streaming kan vare helt op til 4 timer, men ifølge BuzzSumo peaker en live-streaming ved 15 minutter. En live-streaming kan godt vare længere gennem en såkaldt ‘continuous live’. Dog kan denne ikke gemmes ned som video på facebook efterfølgende – det kan den almindelige live-streaming på 4-timer godt.
 • Stories kan vare op til 20 sekunder. Men du kan trylle dem en anelse længere ved at lave flere stories i træk.

Dertil kommer annoncer, men det tager vi en anden dag. Indtil da kan du læse lidt om videoannoncer på Facebook her.

YouTube

På verdensbasis bliver der hver dag set 1 millard timers YouTube, der tæller alt fra live-streaming af debatter, klip med søde kattekillinger og hele sæsoner af serier. Her et par pointer om videoindhold på YouTube:

 • På YouTube kan man uploade op til 128 GB – det svarer til 11 timers videomateriale.
 • En undersøgelse foretaget af HubSpot Research viser, at YouTube-videoer, der varer 2 minutter, opnår mest engagement. Det lyder ikke af meget, men overvej hvor meget information, du kan få i en 2 minutters video.
 • Kan du levere relevant indhold til din målgruppe, vil de med stor sandsynlighed se din video til ende, uanset om den er 2, 15 eller 45 minutter lang.
 • Lige som Facebook har YouTube også mulighed for at sende live. En live-streaming kan vare op til 12 timer. 

LinkedIn

LinkedIn er et simpelt medie, når det kommer til videoindhold. Her eksisterer nemlig kun muligheden for native video, men det ændrer ikke på, at videoindhold stadig er enormt effektfuldt på det sociale medie. Længden for native video i newsfeedet er:

OBS: På LinkedIn kan du både uploade vertikale og horisontale videoer. Men de vertikale videoer bliver automatisk beskåret til en firkant i nyhedsfeedet, hvilket kan give nogle uheldige klipninger. De vertikale videoer toner dog ud i oprindelig størrelse, når man klikker på videoen.

Twitter

Twitter er et hurtigt medie fyldt med korte og skarpe budskaber, og det afspejler sig også i videomulighederne. Twitter rummer to muligheder for video i form af native video og livevideo,  og deres længde bærer i høj grad også præg af, at Twitter er et medie, hvor korthed er velanset:

 • En video på Twitter kan nemlig max vare 140 sekunder – det gælder både live og native video.
 • En undersøgelse viser, at videoer mellem 31-60 sekunder klarer sig bedst på det sociale medie.

Instagram

Instagram er med sin visuelle stil skræddersyet til æstetisk videomateriale, og ligesom Facebook rummer det sociale medie forskellige muligheder for videoindhold. Herunder:

 • Native video, altså videoopslag i newsfeedet.
 • Stories, der ligesom på Facebook er videohistorier med en levetid på 24-timer. Du kan gemme dine stories ned og kategorisere dem, så brugerne kan se dem igen og igen inde på din Instagram-profil.
 • Instagram-stories i form af direkte udsendelser, der streames via Instagram. Ligesom du kan med stories, kan du også gemme dine live-udsendelser ned på din Instagram-profil.
 • For nyligt lancerede Instagram IGTV. Et  koncept, der skulle fungere som et supplement til YouTube, men som en integreret del af Instagrams platform i form af videokanaler. Læs mere her.

Fordi vores hjerner opfatter visuelle elementer 60.000 gange hurtige end tekst, scroller vi hurtigere igennem Instagram end mange andre sociale medier. Det giver anledning til korte videoer, så hav gerne følgende in mente, når du giver dig i kast med videoindhold på Instagram:

Et eksempel på en virksomhed, der er gode til at anvende video på Instagram-stories , er National Geographic. Gennem deres profil @natgeo følger vi journalister og fotografer ude i felten, som vi fx ser i nedenstående stories:

Snapchat

På Snapchat har du to videomuligheder – medmindre vi taler annoncer, men det er en lidt anden snak, som du kan læse mere om her, hvis du er nysgerrig. De 2 videomuligheder består af:

 •  Snaps du kan sende til enkelte personer eller grupper, du er medlemmer af. Snappet forsvinder i det øjeblik, du stopper med at holde fingeren henover den hvide knap på skærmen.
 • Stories, der er billeder eller videoer, som du lægger ud på ‘Min historie’, så de kan ses af alle dine ‘venner’. Snappet er tilgængeligt i 24 timer, før det forsvinder.

Tidligere var længden på snaps bundet til at vare 10 sekunder, men i 2017 gjorde Snapchat det muligt at sende snaps uden tidsbegrænsning gennem en loop-funktion. Det betyder:

 • At appen bliver ved med at optage, så længe du holder fingeren inde på den hvide knap på skærmen.
 • At du som modtager af et snap, uanset om det er billede eller video, kan blive ved med at se det, hvis afsenderen ønsker det – indtil du selv vælger at trykke dig videre til næste snap.

I 2016 lancerede CocaCola en kampagne i samarbejde med den kendte snapchatter @Lakserytteren, aka Rasmus Kolbe. Kampagnen tog udgangspunkt i Snapchats funktioner som videoer og billeder i stories. Og så bliver den kaldt for en af de mest succesfulde Snapchat-kampagner nogensinde pga. dens gode resultater 👏🏼 Se et par snaps fra kampagnen herunder:

Pinterest

På Pinterest kan man bruge mange timer på at scrolle sig igennem et visuelt inspirationsunivers, og passer jeres indhold ind i det univers, er videoer på Pinterest bestemt noget, I bør overveje som virksomhed. Det sociale medie tilbyder to former for videoer:

 • Native videoer, der afspiller i det øjeblik, du trykker på det såkaldte ‘pin’ (læs: billedet). Dog afspiller flere videoer faktisk allerede, når du scroller igennem newsfeedet, hvilket er en stor fordel, da det straks vækker opmærksomhed omkring ‘pinnet’.
 • Sponsorede videoer, som jeg ikke vil beskrive nærmere i dette blogindlæg. Men læs endelig mere her.

Videolængden på Pinterest er:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *