Hvem kan slå Trump? New Hampshire update

Forbered dig på fire år mere med præsident Donald Trump. Det synes at være det foruroligende budskab her fra New Hampshire, hvor jeg har deltaget i events med de demokratiske præsidentkandidater, briefinger fra nuværende og tidligere politiske rådgivere i USA fra begge lejre.

Hvem kan slå Trump?

De tegner et billede af, at det bliver ualmindeligt svært at slå Trump. Og at det er det eneste vigtige spørgsmål – nemlig hvem der kan slå Trump, snarere end hvem, der har den bedste politik.

Trump står godt i sin base, bl.a. fordi den amerikanske økonomi har det godt, ratings bedre. Mange folk kan ikke lide hans person og hans udgydelser, men de kan godt lide hans politik.

Så hvem tør stille op imod ham? Og hvordan klarer demokraternes kandidater sig? Jeg har lavet en kort gennemgang.

Feel the Bern – Bernie Sanders fører

Bernie Sanders fører alle målinger her i New Hampshire, og det er især blandt de unge, han er populær. Han vil afskaffe de høje afgangsgebyrer til uddannelse, annullere folks studiegæld, og så taler han passioneret om klimaforandringer.

Sanders er på venstrefløjen af det demokratiske parti, og skulle han blive deres præsidentkandidat, skal han vælge, om han vil mobilisere på venstrefløjen – især unge og anti-Trump-stemmer, eller om han, som demokraterne har tradition for, vil søge mere mod midten i løbet af præsidentvalgkampen. Pga. den lave valgdeltagelse i USA er der et større potentiale for at mobilisere vælgere, som ikke tidligere har stemt. Det vil sige, at Sanders eller en anden kandidat ikke skal have Trump-støtter til at stemme på dem, men blot appellere til demokrater, svingvælgere samt folk, der ikke tidligere har stemt. På den måde skal de ikke hente folk henover midten, som vi kender det fra dansk politik.

Kometen Pete Buttigieg

Den helt store vinder lige nu er dog den unge komet Pete Buttigieg, som er 38 år og tidl. borgmester i byen South Bend, Indiana, med godt 100.000 indbyggere. Han bliver beskrevet som en millenial-udgave af Obama – en relativ ukendt kandidat med et budskab om håb og forandring, som folk kan læse deres egne politiske drømme ind i. Dog uden den samme appel til sorte amerikanere. 

Foruden hans manglende appel til etniske minoriteter (som mangler at blive efterprøvet ved de kommende primærvalg), er der et større kritikpunkt mod Pete, nemlig hans unge alder og begrænsede erfaring, herunder ingen erfaring fra Washington DC (hvilket han deler med Trump). Hans forsvar mod kritikken er, at hvis man er ude efter den erfaring, som går ud på, at man i flere årtier har været en del af parnasset i DC, ja så er han ikke den rette kandidat.

Hans eget forsvar lyder sådan her: Som borgmester i en lille by ved han hvad ‘small town America’ har brug for. Det er et kækt svar på en væsentlig kritik. Det fungerer måske godt her i New Hampshire, men ikke i stater med større metropolbyer.

Joe Bidens nedtur

Den helt store taber lige nu er tidl. vicepræsident Joe Biden. Han kom ind som nummer 4 i Iowa, og lige nu er meningsmålingerne ikke rare ved ham her i New Hampshire. Men det er amerikansk politik, og alt kan stadig ske. Især når kampagnerne rykker videre til stater med en mere mangfoldig befolkning som South Carolina og sydstaterne. På dette tidspunkt for fire år siden troede de færreste, at Donald Trump ville vinde republikanernes nominering og derefter præsidentvalgkampen.

Joe Biden er partitoppens favoritkandidat – som Hillary Clinton, heriblandt mange af de samme folk, som i sin tid var med til at få outsideren Barack Obama valgt. Nu er de blevet det establishment, som ikke kan forstå, at folk ikke vil have deres erfarne kandidat.

Elisabeth Warren: Dream big, work hard and win

Senator Elizabeth Warren kom ind på en flot tredjeplads i Iowa, men som flere spår ryger ud, eftersom hendes politik minder en del om Bernie Sanders. Der er ikke plads til to ’socialists’ i feltet, og hun klarede sig ikke fantastisk i den centrale tv-debat fredag aften. Hun er kendt for at have en selfie-kø til sine events, så alle der har lyst, kan få taget et selfie med hende.

Amy Klobuchar – den moderate kandidat

En anden er senator Amy Klobuchar, som har ført en god kampagne, og som klarede sig godt i tv-debatten. Hun bliver ikke spået store chancer for at vinde, men det er et navn, som vi vil høre mere til i amerikansk politik.

Jokeren Michael Bloomberg

Milliardæren og tidl. New York-borgmester Michael Bloomberg har flere penge end nogen anden kandidat – nemlig hans egne penge. Det betyder, at han er uafhængig af fundraising fra både store donorer og små støtter. Desuden stiller han ikke op i de første indledende stater, men satser alt på Super Tuesday.

Hvem har pengene?

Ift. kampagnemetoder kommer vi ikke udenom, at amerikansk politik handler om penge. Mange penge. Flere af kandidaterne satser denne gang massivt på digital annoncering, mens dem med mange penge, som fx Michael Bloomberg, også går all-in på tv-reklamer. E-mails er stadig ret stort – man skal skrives op til alle events, og efterfølgende bliver man spammet med mails, for at donere og være frivillig. Den etablerede kandidat Joe Biden klarer sig dårligt på online-fundraising, og hans kampagne kæmper med lave budgetter (følg pengene hos NPR).

Outsideren Andrew Yang

Han har ikke en chance for at vinde, og mange tager ham muligvis ikke som et seriøst bud, men han kaster nogle radikale idéer ind i valgkampen, så som at foreslå borgerløn, hvilket ifølge Yang fungerer i Alaska. Hans argumentation lyder sådan her: Alaska betaler for borgerløn med olie. Hvad er vor tids olie? Data. Men får du en data-check hver måned? Nej. Altså skal tech-virksomhederne betale med for at bruge vores data.

Hvor er Barack Obama?

Tidl. præsident Barack Obama fylder meget i demokraternes tv-reklamer, men han har ikke anbefalet nogle af kandidaterne. Alligevel dukker han op i flere af kandidaternes tv-reklamer, så man får indtryk af, at han støtter dem. Man kan undre sig over, at han ikke støtter sin vicepræsident gennem otte år, Joe Biden, men omvendt minder nogle af de andre kandidater – fx Buttigieg og Klobachar – mere om den outsider-kandidat, han selv var i 2008.

Barack Obama i primærvalgkampen 2008 i New Jersey med min søn Ferdinand.

Samtidig slår han et slag for at hjemmegående forældre samt folk, der passer deres syge forældre, skal betales for det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *