Sociale medier og influencers til skoleprojekter

Jeg har her samlet de mest stillede spørgsmål, som jeg får fra skoleelever omkring sociale medier og influencers. De fleste af spørgsmålene handler om, hvordan sociale medier og influencers påvirker unge.

Generelt om sociale medier

Hvad er meningen med sociale medier?

Meningen med sociale medier er at forbinde folk, så vi lettere kan være i kontakt med hinanden på tværs af tid og geografi. De forskellige sociale medier udvikler sig hele tiden og adskiller sig på forskellig vis fra hinanden. Facebook er eksempelvis blevet en meget anvendt markedsføringsplatform for virksomheder og organisationer, hvor de kan bruge penge på annoncering for at nå ud til helt bestemte brugere og målgrupper.

Det er meget individuelt fra person til person, hvad meningen med sociale medier er. Nogen bruger det primært til at holde sig opdateret om vennerne, andre bruger det til at få nyheder og information om arrangementer. Andre igen bruger det primært til at søge inspiration (fx på Instagram og Pinterest), som underholdning (fx sjove videoer på YouTube) eller til at få nyheder. Derudover bruger journalister fx Twitter som et arbejdsredskab, ligesom politikere er meget bevidste om at bruge Twitter og Facebook til at være i dialog med journalisterne og vælgerne.

Hvad synes du om sociale medier?
Jeg synes i udgangspunktet godt om sociale medier, da de giver mange muligheder både for privatpersoner og for virksomheder/organisationer. Sociale medier har fx gjort det langt nemmere at være i kontakt med folk på tværs af landet og i hele verden. Sociale medier har også gjort det nemmere at være forbruger. Man kan hurtigt få opmærksomhed, når man enten er utilfreds eller tilfreds med et produkt eller en service. Det er blevet mere gennemsigtigt, og virksomheder virker ikke til at være lige så ”langt væk” som før i tiden. Så alt i alt er en af de mange positive ting ved sociale medier, at vi nemt og hurtigt kan kommunikere med hinanden uafhængig af, hvor vi befinder os. En negativ ting er, at tonen kan blive mere hård, fordi folk kan gemme sig bag computeren og ikke behøver at se den person i øjnene, som de taler til. Dernæst bruges sociale medier desværre også til mobning og hævnporno.

Hvordan har udviklingen i brugen af sociale medier været?
Udviklingen går rigtig stærkt, og der kommer hele tiden nye sociale medier til. Når det kommer til danskernes brug af sociale medier, sætter DR Medieforskning hvert år fokus på udviklingen. Her finder I rapporten fra 2015 og her er rapporten fra 2014. Jeg har også beskrevet danskernes brug af sociale medier

Hvordan sociale medier påvirker os:

Hvordan tror du at sociale medier påvirker folk?
Sociale medier har gjort, at vi lettere kan være i kontakt med hinanden og holde os opdaterede om hinanden uanset hvor i verden, man er bosat. Vi er blevet mere tilgængelige, og det er vi de fleste af døgnets 24 timer. Det kan være svært for os at administrere, og nogen kommer til at bruge alt for meget tid på sociale medier. For andre er det ikke noget problem. Sociale medier påvirker også folk på den måde, at det er her, mange mennesker får deres nyheder, får tilbud fra virksomheder, får information om arrangementer og begivenheder.

Hvad kan sociale medier gøre ved ens liv?
Hvis I særligt tænker på, hvad sociale medier gør ved unges liv, kan I kigge nærmere på den her undersøgelse, som Faktalink har lavet. Hvad sociale medier gør ved ens liv, er nemlig meget forskelligt alt efter, hvor gammel man er.

Hvorfor tænker du nogle bliver afhængige af de sociale medier?
Mange mennesker uanset alder har deres telefon på sig stort set hele tiden. Det bliver derfor hurtigt en vane at tjekke mobilen – ikke bare ift. sociale medier, men også for at se hvad klokken er, om der er kommet en SMS eller en snap, købe en busbillet, spille, tjekke vejret osv. Fordi mobilen altid er lige ved hånden, er det nemt og tilgængeligt at tjekke sociale medier, og den vane kan udvikle sig til en afhængighed. Netop unges afhængighed af sociale medier sætter den her artikel fokus på – den tager afsæt i en undersøgelse fra Odense Kommune.

Synes du at man er mere eller mindre social, når man sidder på fx Facebook?
Det afhænger rigtig meget af situationen. Hvis man sidder sammen med hele familien i stuen, og slet ikke snakker med dem, fordi man er på Facebook eller Snapchat, så er man ikke særlig social over for sin familie. Men man er til gengæld social med dem, man skriver og snapper med. Man kan derfor skelne mellem at være social online (på Facebook) og være social offline (i stuen). Her synes jeg, at man skal prioritere at være social med dem, man fysisk er i samme rum med, altså familien. Hvis man har aftalt at ses med nogle venner, og de sidder med telefonen fremme hele tiden, synes jeg også, det er helt ok at foreslå, at I alle lægger telefonen væk, mens I ses. Ligesom man ikke sidder med telefonen fremme, mens man spiser aftensmad med andre.

Hvad tænker du man kan gøre for at mindske brugen af de sociale medier?
Hvis man selv synes, at ens brug af telefonen har taget overhånd, så kan man installere den app, der hedder “Moment”. I app’en kan man sætte en grænse for, hvor mange timer om dagen, man må bruge sin telefon. Når man fx har brugt sin telefon i 5 timer, kan man få en påmindelse fra app’en om, at nu er ens daglige maksforbrug af telefonen nået. På den måde kan man få øjnene op for, hvor lang tid man bruger på at stirre på sin telefon (gælder ikke kun brugen af sociale medier, men også hvis man fx spiller et spil, tager billeder, ser en film). Jeg har selv købt et gammeldags vækkeur, så jeg ikke bruger mobilen til det og ikke har den ved siden af mig, når jeg sover. En anden måde man kan mindske brugen af sociale medier på, er at slette fx Facebook fra sin telefon, så man kun kan gå på Facebook fra sin computer – og måske også aftale, at man kun må gøre det i bestemte tidsrum i løbet af dagen. Jeg tror dog, at det vil være svært at overholde, da mange også bruger sociale medier til at planlægge fritidsaktiviteter osv.

Unge og de sociale medier

Hvornår begyndte unge at bruge sociale medier og hvilke?
Unge har været brugere af sociale medier i stort set lige så lang tid, som medierne har fundet sted. Før Facebook blev lanceret i Danmark, var det medier som Arto, MySpace osv., der var populære blandt unge.

Hvad bliver sociale medier brugt til af unge i dag?
I kender måske allerbedst svaret på dette spørgsmål selv. Helt overordnet bruger mange unge sociale medier til at være i konstant kontakt med deres venner, hvor det er nemmere at skrive på Facebook eller sende en snap end at ringe. Andre bruger det primært til at se videoer på YouTube. Andre igen bruger det til at fortælle om, hvad man går og laver, fx ved at lægge billeder op på Instagram eller til at snappe dagens oplevelser.

Hvad er din mening om at mange unge er så afhængige af sociale medier?
Hvis afhængigheden er på et niveau, hvor man ikke kan passe sin skole og sit fritidsjob osv., så er det problematisk. Men jeg tror ikke, at man altid kan se et stort forbrug af sociale medier som noget negativt, da mange får nyheder via sociale medier, bruger dem til at koordinere fritidsaktiviteter i fodboldklubben, holde kontakt med forældre og bedsteforældre, ser videoer om den nyeste teknologi på YouTube, eller leger med de mange sjove filtre på Snapchat. Alternativet kunne være at de selvsamme unge ville sidde alene derhjemme og se fjernsyn eller spille PlayStation, og at de slet ikke fik de nyheder og input, som de får på sociale medier. Der er mange måder at være kreativ på med mobilen – fx ved at lege med billeder og video. I sommeren 2016 fik spillet Pokemon Go mange børn og unge til at bevæge sig mere end de plejede for at finde sjældne pokemons og udklække æg.

Er sociale medier ’farlige’ for unge i dag (både socialt og psykisk)?
Det afhænger meget af, hvordan man bruger sociale medier. Jeg synes, det er en rigtig god idé, at skoler sætter fokus på børn og unges brug af sociale medier. Fx som den her side gør: www.redbarnet.dk/skole/sikkerchat/. Man skal sørge for at kende de risici, der er tilknyttet sociale medier. Hvis unge er bevidste om det og ikke gør noget overilet pga. gruppepres eller uvidenhed, fx sender nøgenbilleder eller deler private oplysninger, er sociale medier som sådan ikke farlige.

Unges interaktion på sociale medier

Hvad er din mening om unge der møder nye venner på nettet?
Jeg synes, det er skønt, hvis en skoleklasse i Jylland eksempelvis har en venskabsklasse i Australien, som de kan kommunikere med via Facebook, Skype osv. Eller hvis unge gennem fritidsaktiviteter kan holde kontakt med nogen, som de mødte til et fodboldstævne i weekenden.

Tror du man kan gøre noget for at stoppe digital mobning?
Det håber jeg meget, at man kan. Jeg håber, at vi kan lære unge, at man på sociale medier skal behandle hinanden ordentligt og skal snakke til hinanden, som man snakker til hinanden i den virkelige verden. Red Barnet står bag Sikkerchat, og på deres YouTube-kanal kan I finde en masse videoer, der både henvender sig til børn, unge og deres forældre.

Har brugen af sociale medier indflydelse på unges viden om verden omkring dem?
Ja, det tror jeg helt sikkert, at sociale medier har. Mange unge får nyheder via sociale medier og holder sig opdateret på den måde. Det synes jeg, er rigtig godt. Mange vokse ser TV-Avisen eller Nyhederne, og det gider de unge ikke, så der kan sociale medier kan give dem viden om, hvad der foregår i verden omkring dem.

Hvordan forsøger politikere at ramme de unge på de sociale medier?
Politikere forsøger at ramme de unge på sociale medier ved at bruge sociale medier som Snapchat og Instagram. På Facebook kommunikerer de mere til de voksne. Det har en demokratiserende effekt, at afstanden mellem politikerne og borgerne mindskes, fordi sociale medier gør, at vi kan kommunikere direkte til dem.

Sociale medier i fremtiden

Hvordan tror du man bruger sociale medier i fremtiden?
Den teknologiske udvikling, herunder fremkomsten af sociale medier går rigtig stærkt. Det betyder også, at nye sociale medier ofte ser dagens lys – og det er svært at spå om, hvilke der bliver populære og hvilke der bare er en døgnflue. Hvordan man bruger sociale medier i fremtiden, afhænger af hvor mange år, vi ser frem. Virtual reality er en af de tendenser, som jeg tror, kommer til at fylde meget, hvor man allerede nu ganske billigt kan købe sine egne pap-briller og via en app på sin smartphone se video og spil i 3D.

Generelt om influencers: 

Hvad er en influencer?
En influencer er en person, der har en større mængde følgere på sociale medier end de fleste almindelige mennesker har.  Gennem deres følgerskare tiltrækker de forskellige virksomheder og brands, som de reklamerer for i form af sponsoreret indhold. Det betyder, at influencerne enten bliver betalt for at indgå et samarbejde med virksomhederne (også kaldet influencersamarbejde), eller at de får tilsendt produkter af virksomhederne, som de ikke skal betale for. Ifølge Markedsføringsloven skal influencerne markere den slags indhold med #reklame eller #annonce. Udover at udgive indhold, der er sponsoreret af virksomheder, bidrager influencers også med deres eget personlige indhold.

Man taler om 3 former for influencers:

Megainfluencers er skuespillere, sangere, kunstnere, sportsstjerner, topmodeller og lignende. Med andre ord er denne kategori en samling af mennesker, vi allerede kender fra film, tv og forsiderne af sladdermagasinerne. Et godt eksempel på dette kunne være Kylie Jenner fra Kardashian-familien, der har 124 millioner følgere på Instagram.

Makroinfluencers er ofte journalister, meningsdannere, bloggere samt Instagram- og YouTube-stjerner, der har formået at opbygge en følgerskare på mere end 50.000 følgere. Rasmus Kolbe (lakserytteren) er et godt bud på dette.

Mikroinfluencers er ofte helt almindelige mennesker, der ved at lave underholdende, relaterbart eller en hel tredje form for indhold har formået at opbygge en følgerskare på mellem 500-2000 personer.

Hvilke kanaler bruges til at arbejde med influencers?
Når man arbejder med influencers, vil det ofte foregår på influencernes egne kanaler. Det kan fx være på Facebook, Instagram, Youtube eller en blog. Men man kan som udgangspunkt bruge alle sociale kanaler – alt fra Snapchat til Pinterest.

Influencers og reklame 

Hvad er skjult reklame?
Det er, når influenceren glemmer at markere, at de enten har fået tilsendt produkter gratis, eller at de har indgået et samarbejde med en virksomhed, som de har fået betaling for.

Hvad synes du, influencers kan gøre for at være mere tydelige omkring sponsoreret/ikke sponsoreret indhold?
Det kan de gøre ved altid at skrive det ind øverst i deres opslag, eller ved at nævne det som det første i deres video.

Influencers og de unge

Hvorfor kan influencers nå ud til de unge?
Det kan de, fordi mennesker lytter til mennesker. Og uanset, om vi taler om mega-, makro- eller mikroinfluencers, har vi at gøre med mennesker. Mange influencers deler desuden ud af deres private liv. Både i form af sjove challanges i influencernes eget hjem, hvor vi får et indblik i deres hverdag, men til tider også i form af de mindre sjove ting, hvor influencerne deler ud af deres personlige problemer. Det gør dem troværdige og nemme at relatere til. Og derfor føler særligt de unge, at de har en relation til influencerne, hvilket gør at de også har lyst til at lytte på, hvad influencerne har på hjertet.

Er det godt eller dårligt, at influencerne kan påvirke de unge?
Det kommer selvfølgelig an på, hvad for nogle budskaber influencerne forsøger at påvirke de unge med. For nyligt så vi, hvordan Fie Laursens vandkur fik en lille pige til at nægte og spise. Det er selvfølgelig en dårlig indflydelse, som Fie også senere har undskyldt for. Dog har jeg en fornemmelse af, at langt de fleste unge er så vant til at færdes på de sociale medier og lytte til influencers, og derfor forstår de også det spil langt bedre, end de fleste andre gør. Men mit råd er, at man altid skal bruge sin sunde fornuft og snakke med sine forældre om de budskaber, man ser og hører om, når man begår sig på sociale medier. Samtidig stoler jeg også, at langt de fleste influencers ønsker at være gode rollemodeller, der gør en forskel for deres følgere.

2 kommentarer til “Sociale medier og influencers til skoleprojekter”

  1. Gode svar, og i øvrigt stor tak for din deltagelse på Digital dagsorden. Det er altid interessant at følge jer, og særligt interessant, at man nu også kan skrive undervejs via Twitter ligesom på de andre programmer på TV2 News.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *