Alternativer til Meta, X og ChatGPT 🇪🇺

Her er min liste over software, hardware, sociale medier til at skifte amerikansk tech ud med europæiske, gerne danske, alternativer, eller noget, der er open source og/eller nonprofit. 

Først et par observationer:

  1. Det kan føles helt umuligt at komme ud af de store tech-giganter, f.eks. Google, Microsoft og Apple. Her kan man skifte en tjeneste ad gangen (Maps, Translate, Music etc.), så begynder det på et tidspunkt at ligne noget. Hvis det er bundet op på udskiftning af devices, kan man lade det ske hen over de næste år, så det ikke bliver en klimabelastning.
  2. Der er meget få danske software-aktører, til gengæld er der mange bud på alternative sociale medier. De mangler pt kritisk masse, men det kan komme, hvis vi støtter op om dem.
  3. Jeg bliver enormt glad, når jeg oplever, at en af mine yndlingsapps ikke er amerikansk, f.eks. Canva og Trello, som begge er australske. Eller at opdage, at den digitale noteskrivnings-tablet ReMarkable er norsk.
  4. Når det kommer til hardware, er der færre europæiske bud, men jeg har fundet et par stykker nedenfor.
  5. Jeg får nok svært ved at forlade LinkedIn lige foreløbig, til gengæld bruger jeg så vidt muligt ikke andre Microsoft-produkter.
  6. Det kan være næsten umuligt at være online og så undgå amerikanske tech-giganter, hvilket jo udstiller problemets kerne. Så gør så meget, som du orker, og bliv ikke fanatisk (note to myself 😇).
  7. Boykotten er et (måske naivt, men håbefuldt) forsøg på at svække Trumps ‘broligarchs’ ved at støtte op om europæiske tech-virksomheder og på den måde styrke Europas økonomiske fundament, ligesom der er et sikkerhedspolitisk og dataetisk aspekt i det. Der er med andre ord en mening med galskaben. Læs mere i mine klummer, som jeg har linket til nederst.
  8. Har du andre bud end dem, jeg har på min liste, så skriv endelig en kommentar, ligesom mange andre allerede har gjort.

Sociale medier, software og streaming-tjenester:

Facebook -> til grupper Boblberg, Oase 🇩🇰, Signal 🇺🇸 (nonprofit)

Messenger, WhatsApp -> Signal 🇺🇸

Instagram -> Pixelfed 🇨🇦

X -> Mastodon 🇩🇪, Bluesky 🇺🇸

Browser og Google søgning -> Qwant 🇫🇷, DuckDuckGo 🇺🇸 (privacy-fokuseret), Ecosia 🇩🇪

Google Translate -> DeepL 🇩🇪

Tripadvisor el. lign til restauranter -> World of Mouth 🇫🇮

ChatGPT -> Le Chat fra Mistral 🇫🇷

Duolingo -> Babbel 🇩🇪

HBO, Netflix, Youtube ->  Filmstriben, DR, TV2 play, Flimmer (for børn), Criterion Channel 🇺🇸, Viaplay 🇸🇪, Britbox 🇬🇧, TedTalk 🇺🇸🇨🇦 (non-profit), Grand hjemmebio 🇩🇰

Goodreads (Amazon) -> TheStoryGraph 🇬🇧

Hjemmeside-hosting: Simply.com 🇩🇰

Gmail og kalender – Simply webmail, Proton 🇨🇭(tillader ikke third-party mail)

Hjemmeside-design som Squarespace -> WordPress (fond/open source)

Visma 🇩🇰 (faktureringssystem)

Tracke film -> Letterboxd 🇳🇿 (film) 

ExpressVPN -> ProtonVPN 🇨🇭

Mailchimp -> Brevo 🇫🇷

Apple Books, Amazon/Audible -> Saxo 🇩🇰, Kobo 🇨🇦, Mofibo 🇩🇰

Google Docs, Dropbox -> Proton 🇨🇭 (eller Nextcloud 🇩🇪 og CryptPad 🇫🇷)

Google Maps -> HereWeGo 🇳🇱

Zoom – tester Whereby 🇳🇴 og Brevo 🇫🇷

Noter, to-do-liste: Trello 🇦🇺, Remarkble 🇳🇴 (hvis man har deres device)

Photoshop, Adobe -> CaptureOne 🇩🇰

Powerpoint, grafik mm. -> Canva 🇦🇺

Apple og Google cloud -> Proton 🇨🇭

Apple Music -> Deezer 🇫🇷 (Spotify 🇸🇪)

Surveys og formularer (til invitationer mm.) -> Typeform 🇪🇸

Nike training -> Gymshark 🇬🇧

Hardware/devices:

Smartphone -> Fairphone 🇳🇱 (eller Nothing 🇬🇧, Volla 🇩🇪, Nokia 🇫🇮)

Tablet, e-reader -> ReMarkable 🇳🇴

PC/Mac -> tjekker Nokia 🇫🇮, Tuxedo 🇩🇪 m.fl.

Danske platforme: 

Boblberg, Oase, ZZvibe, Intree, Socii, Opinionpoint (på vej), Arto, Lego Kids, Groupcare 

Andre alternativer: 

GoFriendly 🇸🇪

GoVocal 🇧🇪

Friendica (del af Fediverset)

Hudd.no – indtil videre kun i Norge 🇳🇴

Kilder til flere alternativer og mere om Meta-exit: 

European alternatives 

Dataethics

Cybernauterne

Min klumme i Finans

Mit debatindlæg i Politiken

Forum for og viden om exit fra big tech

How I’m Building a Trump-Proof Tech Stack Without Big Tech

Wiki-liste over pc-producenter

60 kommentarer til “Alternativer til Meta, X og ChatGPT 🇪🇺”

  1. Kære Astrid, tak!
    Netflix er svær at undvære. Alternativet er Filmstriben – enig – men vi har ikke adgang da vi er fraflyttet Danmark. Det andet alternativ criterion Channel er også amerikansk. Ved du om der findes europæiske alternativer her som er upcoming?
    Kh Sara

      1. Astrid Haug

        super input, tak! Ovenpå al den migration væk fra US tech kan jeg godt bruge lidt god britisk streaming 🤩

    1. Astrid Haug

      Hej Sara, kan du ikke bruge filmstriben og Criterion med VPN? 😏 Ellers se ovenfor, listen er opdateret med flere streaming-muligheder. Kh Astrid

    2. Som jeg forstår det, er Reed Hastings, Netflix, er åbent kritisk overfor Trump og har støttet Demokraterne og Kamala Harris.

  2. Marianne Wiinblad

    Tak for godt indlæg og tips. Jeg kan tilføje:

    X kan erstattes af Bluesky (også amerikansk) eller endnu bedre Mastodon (tysk)
    iPhone kan erstattes af Samsung (Sydkorea)
    gmail kan også erstattes af Proton

    1. Astrid Haug

      gode bud, tak Marianne! Jeg har også kigget lidt på den hollandske smartphone Nothing. PC kan man vist ikke få europæisk, så der har jeg kigget på Samsung. Men indtil videre bruger jeg mine Apple-produkter ud, det er trods alt bedst for klimaet 😇

    2. Niels Müller Larsen

      Samsung er godt nok Sydkorea, men softwaren er Googles. Kan det blive værre?

      1. Astrid Haug

        god pointe, Niels. Har du et bedre bud? Ellers leder jeg lidt videre … 🕵️‍♀️

      2. Der findes en milliard Open Source alternativer som f.eks. Ubuntu eller Nextcloud du kan installere på telefoner, computer, servere osv. Det burde også være det som alle offentlige instanser brugte som skoler, ministerier, styrelser osv. Det ville samtidig spare den danske regering og skatteborgere milliarder af kroner årligt bare i licenser. Ud over dette så er det den eneste måde man kan få styr på IT-sikkerhed og compliance. Det kræver bare at beslutningstagere og politikkere ikke støtter op omkring udvikling af apps på telefoner, men det bare kan bruges i en browser. Apps er noget fanden har skabt “alias” Apple der gør at de har kontrol over data, samt holder teknisk udvikling tilbage. Siden 2008 har danske journalister sagt iPhone og iPad på åben TV så folk ikke engang ved det hedder en telefon eller smartphone eller tablet. Det kaldes skjult markedsføring eller lobbyisme på højt plan.

        1. Astrid Haug

          tak for godt input, Thomas! Og god pointe med hvordan vi har tilladt Google (at google) og Apple at overtage vores sprog. Vi skal ikke bare have vores data, men også vores sprog, tilbage 🙋‍♀️

  3. Tak for at lave sådan en liste Astrid.
    Jeg vil byde ind med Flimmer den danske app, der er et tilbud til børn i stedet for YouTube (har dog ikke helt så meget indhold) men indhold der matcher dele af youtube ol. herunder forskellige læringsvideoer (synge, tegne, etc.), og som jeg forstår det, indhold der godkendes inden det lægges op.

  4. Hej Astrid
    Super god liste. Jeg er dog lidt forundret over Discord. De er ejet af et kinesisk selskab, som arbejder tæt sammen med partiet.

  5. Rigtig god liste Astrid.

    Jeg synes det er ærgerligt at det ikke er lykkedes at skabe et europæisk alternativ til Facebook. De har stadig alt for meget magt i Danmark. Der er mange lokale begivenheder og lokal debat man vil gå glip af hvis man ikke er på Facebook. Håber det bliver udviklet en dag.

    Jeg har selv skiftet X ud med Bluesky der kan modereres på en meget bedre måde.

    1. Astrid Haug

      Tak Rasmus! ja, vi lagde for mange år siden alle vores æg i Metas og Googles kurv. Men det er i mine øjne ikke for sent.

  6. Jeg er selv for nylig begyndt at interessere mig for alternativer (hvorfor mon!?) og har kastet mig ud i at oprette profiler på alternativer til de sociale medier. Indtil videre Mastodon (X/Twitter agtig) professionelt og Friendica privat (en Facebook-lignende tjeneste). Det interessante er, at begge er del af et større netværk kaldet Fediverse. Man placerer sine data på en server, som taler sammen med andre servere. De er altså ikke eget eller styret af ét firma eller organisation. Meddelelser kan flyde mellem serverne. Og de kan endda tale sammen på tværs: Mastodon, Friendica, Pixelfed osv.

    Vi har brug for at flytte os selv over på noget nyt. Det kan godt ske gradvist ved at være til stede begge steder. Lidt som at begynde at købe mere økologisk eller flyve mindre.
    Du må meget gerne udvide listen med Friendica. Og så håber jeg, jeg har inspireret dig til at dykke ned i mere omkring Fediverse.

    1. Astrid Haug

      Hej Kim, ja det er meget spændende med Fediverse – jeg er også ved at sætte mig mere ind i det. Se bl.a. links til Cybernauterne i bunden af indlægget, som handler om Fediverse. Jeg tester også lige Friendica – den er nu sat på listen 👌

  7. Tonny Bo Christensen

    Android er jo Google og derfor noget værre møg.
    Der er Linux Phones som dog kan være svære at skaffe. Det er lykkes nørder at fjerne Android og installere Linux i stedet for på nogle af modellerne. Det er vist ikke givet man kan på alle.
    Måske du kan finde den type nørd til at forklare hvad man kan/skal.

    1. Astrid Haug

      Hej Tonny, jeg har bestilt en fairphone, som skulle være Google-fri, selvom det nok bliver svært helt at komme uden om Google.

  8. Microsoft Windows -> Debian med kde desktop
    Mac/iOS -> Debian med gnome desktop

    open source

  9. Jesper Tidemann

    Hej Astrid
    Jeg har her til morgen fået en mail fra Google om at min konto skifter region. Den går fra at være registreret i Danmark til nu at være registreret i Storbritannien.
    De skriver også “Det betyder også, at den Google-virksomhed, der har ansvaret for dine oplysninger og for at overholde gældende privatlivsrelaterede love, ændres fra Google Ireland Ltd til Google LLC.”
    Jeg håber at der er nogle medier, som spørger dig, hvad det kan betyde for de mangle danskere, som har en Google konto.

    1. Astrid Haug

      meget interessant – tak. Jeg har ikke fået nogle mediehenvendelser omkring dette, men det kommer nogen gange lidt forsinket 😅

  10. René Frederiksen

    Jeg har brugt Nextcloud det seneste halve år og er begejstret. Er helt ude af Google drive, Google photos, Google Calendar m.m.

  11. Henrik Slothuus Hansen

    Hej Astrid, du nævner ‘zzvibe’ under platforme, og har hørt dem nævnt i anden sammenhæng, men jeg kan simpelthen ikke finde noget om dem, uden at skulle logge ind. Ved du hvem de er eller hvem, der står bag?

  12. Hej Astrid

    Tak for listen! – hvor står du i forhold Vivaldi som alternativ til googles univers af kalender, mail, feedreader, browser mv?
    Delvist baseret i USA, så vidt jeg kan se, men er også (på papiret) i al fald obs på privatliv.

    vh
    Thomas

    1. Astrid Haug

      Hej Thomas, jeg kendte ikke Vivaldi, men en hurtig research viser, at den er norsk/islandsk (kun delvist?), så jeg ville umiddelbart sige, den lyder som et godt alternativ til big tech 👌

  13. Anker Heegaard

    Har netop skiftet min G-mail ud med tutamail, som er tysk. De benytter sig af grøn strøm, er reklamefri, og snuser ikke rundt i dine data, som de derfor heller ikke deler med nogen.
    De har både en gratis version og betalingsversioner, alt efter hvad dit behov er.

    1. Astrid Haug

      lyder som super alternativ 👌 jeg er stadig i proces med at afvikle min gmail, som jeg har brugt i mange mange år, men det skal nok lykkes 🤩

  14. mette alkjær

    Hej Astrid
    Godt du nævner SOcii på din liste. Jeg har en profil der. Den ligner Facebook rigtig meget i opbygningen med grupper og venner osv. Ting som mange har søgt efter. Vi er nu lidt over 1400 profiler derinde og en masse sjove grupper. Faktisk et ret hyggeligt sted. Måske kunne du nævne på din liste at det er et godt Facebook alternativ.
    Hilsen Mette

    1. Astrid Haug

      Hej Mette,
      tusind tak for at fortælle om SOcii. Jeg har ikke selv testet den endnu, men så snart jeg får gjort det, rykker jeg den op på listen 👌
      dbh. Astrid

        1. Hej Astrid
          Hvis du har tid, kan du se den her introduktionsvideo, der er lavet af ham, der har startet SOCii. Den er lidt lang, men han fortæller her om hvad han tænker SOCii skal blive til.
          Som sagt, så fungerer det meget som Facebook og er nemt at bruge. Og dansk er det. Og han har tanker om at lave det til en forening på et tidspunkt.

  15. Spændende, men meget svær øvelse, hvis man skal handle efter ovebevisning og undgå store amerikanske eller kinesiske selskaber.
    Hvad med vores smart TV: Androide software på bl.a. Samsung, Sony, Philips TV.

    1. Astrid Haug

      puha så langt er jeg ikke nået endnu …. jeg købte et stort Samsung for et par år siden, det skal heldigvis ikke skiftes ud foreløbigt 👌 Philips er hollandsk, så der er en god mulighed.

  16. Har du et godt bud på alternativ til Google Photos? 😊
    Og tak for en god liste i øvrigt 😊

  17. Hej, jeg kan ikke helt overskue om du har fået tippet, men jeg er helt vildt glad for ecosia som browser og søgemaskine, så vidt jeg kan se er de baseret i Tyskland. Det fungerer godt og så har de en grønfprofil (planter træer)

    1. Astrid Haug

      Hej Sacha, nej den er ny for mig, så tusind tak for tippet 🤩 den ser virkelig god ud.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *